Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Jeugdkerkstraat

Periode
-
2011 - 2012
Opdrachtgever
-
Gemeente Winterswijk
Lokatie
-
Winterswijk
Werkveld
-

In het voormalige postkantoor aan de Balinkesstraat te Winterswijk komt plaats voor o.a. de jeugdsoos. Op het aangrenzende terrein aan de Jeugdkerkstraat zullen onder meer in de oude gymzaal ouderenappartementen van de stichting Marga Klompé komen. De buitenruimte rond deze deels oude, deels nieuwe gebouwen wordt gebruikt door oud en jong.

Het uitgangspunt voor het ontwerp is het stedenbouw- kundige kader van Andries Geerse, stedenbouwkundigen uit Rotterdam. Hierin wordt het plangebied opgedeeld in drie zones; het jeugdplein, de tuin rondom het ouderencomplex van Marga Klompé en de ruimte naast en voor het oude postkantoor. Het ontwerp is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewoners.

De tuinen rondom het ouderencomplex worden voornamelijk gebruikt door de bewoners als een ‘eigen tuin’. Dit betekent dat het groen en weelderig wordt ingericht. Rondom het gebouw volgt een strak pad de gevel, maar verder de tuin in verandert deze in een slingerend pad. Bloeiende borders en plekken om te zitten zullen dit pad verbijzonderen. In het gras staat een meerstammige berk, een transparante boom die niet gelijk alle zon wegneemt, maar die toch de wenselijke schaduw biedt. De oude muur van Eucalypta zal begroeid worden met (fruit)klimmers.

In contrast op de groene tuin staat het stoere jeugdplein. Deze twee werelden samen zorgen voor één plek die in elkaar overlopen. Oud en jong naast elkaar, weelderig en strak. Het plein wordt gekenmerkt door strakke lijnen. De lijnen beginnen al bij de poort vanaf de Balinkesstraat. Gekleurde banden zijn af en toe banken, tredes of gewoon lijnen in de bestrating. Deze lijnen ‘begeleiden’ je het plein op. Het plein zelf, uitgevoerd in asfalt, ligt circa 75 cm hoger. Luie treden zorgen voor een ontspannen overgang tussen hoog en laag. Op het hoge deel ligt een grasveld waarop gevoetbald kan worden. De omringende muren kunnen gebruikt worden voor graffitikunst. De voormalige fietsenstalling is gesloopt waardoor er meer zicht op het plein ontstaan is. Dit deel is ingericht met gebakken klinkers. Een pergola zorgt voor de nodige beschutting en voor een groene lunchplek. Zowel voor de jeugd, als voor de werknemers in het voormalige postkantoor.

Copijn heeft een schetsontwerp voor het gehele plangebied en een definitief ontwerp voor het jeugdplein en de ruimte voor en naast het voormalige postkantoor gemaakt.

Zie ook het artikel in de Gelderlander