Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Huis ten Bosch

Periode
-
1988 - 2010
Status
-
Onderhoud lopend
Opdrachtgever
-
Particulier
Lokatie
-
Maarssen
Werkveld
-
Discipline(s)
-

In het dorp Maarssen vinden we de schitterende buitenplaats Huis ten Bosch. Het woonhuis heeft een naar de Vecht gerichte klassieke voorgevel en aan de tuinzijde een aangebouwde theekoepel. Al vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw verzorgt Copijn de eeuwenoude bomen, zoals enkele prachtige beuken, linden en een monumentale es. Nadat de vorige eigenaar in de jaren tachtig het koetshuis weer bij de woning heeft gevoegd, was de vraag om de eerder gescheiden tuinen weer als een geheel samen te smeden. Copijn heeft hiervoor een ontwerp uitgewerkt, waarbij de eerdere inrichting met tuinkamers is versterkt en een kleine boomgaard is ingericht.

De laatste renovatie van de tuin is uitgevoerd in de jaren negentig. Hierbij moest helaas een zware bruine beuk verdwijnen, omdat deze was aangetast door de tonderzwam. Naast een aanpassing van de paden en terrassen zijn destijds de borders rondom de woning aangepast, waarbij een viertal vakken als broderie zijn gevuld met knoopvormen van buxus en grind. Ook zijn een viertal grotere borders ingericht met rozenstaanders en rijk bloeiende vaste planten.

In het voorjaar treffen we, zoals op veel buitenplaatsen langs de Vecht, diverse soorten stinzeplanten aan. Naast de duizenden sneeuwklokjes en krokussen bloeit massaal de voorjaarshelmbloem. Voor deze buitenplaats geldt dat Copijn al enkele decennia lang het gehele proces verzorgt, van ontwerp, aanleg tot en met het onderhoud. Vooral het scheren van de hagen vraagt hierbij veel aandacht, omdat deze een zeer wezenlijk onderdeel van de tuin vormen.