Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Gymnasion

Periode
-
2002
Status
-
Uitvoering 2003
Opdrachtgever
-
Radboud Universiteit
Lokatie
-
Nijmegen
Toon op de kaart
Werkveld
-

Het Gymnasion is één van de nieuwbouwprojecten op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. In een voortraject is een visie gemaakt voor dit deel van de campus. Het universiteitsgebouw herbergt een groot aantal sportvoorzieningen en staat in directe verbinding met de Erasmustoren.

Voor het ontwerp is de functionele binding tussen gebouw en buitenruimte uitgewerkt in drie thema's die een zekere eenvoud, met aandacht voor detail en beplanting, gemeenschappelijk hebben. Aan de Heyendaalseweg is een verlaagd plein gecreëerd, dat als ontvangstruimte dient. Hier heersen beslotenheid en rust en de randen van het plein krijgen een extra verblijfskwaliteit door het lijnenspel van hellingen, trappen en muren.

De westzijde is ingericht als intermediair gebied tussen het gebouw en het achtergelegen veldencomplex, met kleinschalige sportvoorzieningen. De oostelijke tuin legt in maat en schaal een relatie tussen gebouw en het nabij gelegen park Brakkenstein. Een robuust vormgegeven haag is het antwoord op de vorm en grootte van het gebouw. De haag kronkelt om het gebouw en leidt tot een omarming van het verlaagde plein, terwijl tegelijkertijd een intieme sfeer ontstaat in de oksels van de haag.