Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Gemeentehuis Haren

Periode
-
2011
Status
-
Onderhoud lopend
Opdrachtgever
-
Brands Bouwgroep B.V.
Lokatie
-
Haren
Discipline(s)
-

Het voormalige gemeentehuis Haren in de provincie Groningen voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeftes van de ambtenaren en de burgers. Bovendien is het gemeentehuis afgeschreven en voldeed de architectuur van het gebouw niet meer in de omgeving. Daarom heeft de gemeente Haren een nieuw gemeentehuis laten bouwen.

Het nieuwe gemeentehuis heeft vloeiende lijnen en een eenvoudige opzet. Het ‘huis van de vier seizoenen’ is een duurzaam gebouw, van buiten zichtbaar gemaakt met begroeide balkons. De balkons zijn tevens de zonneschermen. De kantoorverdiepingen zijn georganiseerd rond een vide waardoor daglicht doordringt tot in de publiekshal. Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau Kraaijvanger Urbis.

Om het gebouw meer seizoensbeleving te geven heeft Copijn in opdracht van Brands Bouwgroep B.V. de potten op de balkons beplant met inheemse beplanting, zoals krent, gele kornoelje en sneeuwbal. Deze beplantingen bloeien uitbundig en laten een bladverkleuring zien. Om de natuurbeleving ook naar binnen te krijgen, heeft Copijn ook in opdracht van de bouwaannemer een Copijn Wonderwall® fixed system gerealiseerd in de publiekshal van 12 m¹ hoog en 4 m¹ breed. Door de toepassing van langwerpige natuurlijke beplantingsstroken worden de bijzondere hoogte van de wand geaccentueerd.

Om de groei van de planten te stimuleren en het beeld te accentueren zijn 8 groeilampen toegepast. Het onderhoud wordt ook door Copijn uitgevoerd. Hierdoor blijft de kwaliteit gewaarborgd.

Voor meer onderzoeken over de positieve effecten van binnenbeplanting:
Rapport 'De waarde van Groen'- VHG en Produchtschap Tuinbouw

Publicatie 'Groen in Gebouwen' - SBR