De Akker

Periode
-
2000 - 2002
Status
-
Uitvoering 2003 - 2004
Opdrachtgever
-
Gemeente Bunschoten-Spakenburg
Lokatie
-
Bunschoten
Toon op de kaart
Werkveld
-

In concurrentie met vier ontwerpbureaus heeft Copijn deze besloten ontwerpprijsvraag destijds gewonnen. Niet de prijs maat het ontwerp was doorslaggevend voor de raad.

De nieuwe begraafplaats, die vijf hectare groot is, vormt een herkenbaar groen element in de oostelijke dorpsrand en voegt zich naar de maat en schaalgrootte van de bebouwde omgeving. Ondanks de gewenste functionele scheiding tussen het openbaar gebied en de begraafplaats wordt de laatste door middel van zichtlijnen met de directe omgeving geïntegreerd. Door het maken van een ‘polder' is de benodigde ophoging ten behoeve van de drooglegging beperkt gebleven. De inrichting van de begraafplaats is op een ingetogen wijze afgestemd op het ritueel van begraven en het herdenken van de overledene.