Casa 400

Periode
-
2010 - 2011
Status
-
Onderhoud lopend
Opdrachtgever
-
Casa 400
Lokatie
-
Amsterdam
Werkveld
-

Hotel Casa 400 heeft een nieuw gebouw betrokken aan de Ringdijk in Amsterdam. In het Amsterdamse studentenleven is het hotel, opgericht in 1957, een begrip. Het bedrijf verhuurt zijn kamers van oktober tot en met juni aan studenten, de rest van het jaar is het een hotel. Omdat uitbreiding gewenst was, besloot Casa 400 enkele jaren geleden te verhuizen naar een nieuw gebouw op een locatie vlak achter de Wibautstraat.

Direct bij binnenkomst in de lobby valt de bijzondere binnentuin op in het hart van het gebouw. Copijn Groenaanleg en beheer heeft deze binnentuin eneen hoger gelegen groendak met sedum gerealiseerd. De door glas omgeven zichttuin loopt schuin op naar de eerste verdieping. De binnentuin bevindt zich op het dak van de parkeergarage. De beplanting in de schuin oplopende binnentuin heeft dezelfde ritmiek als de ramen van de gevel. Het ontwerp door Van Empelen van Aalderen Partners BV refereert naar een theeplantage.

De hellingshoek van het dak is ook gebruikt om een waterstroom te laten lopen. Onder de tuin bevindt zich de warmte-koudeopslag waar een bovengrondse buis van deze installatie is te zien. Hierop is in verschillende talen het Normaal Amsterdams Peil (NAP) aangeduid. Dit is een knipoog naar het oude onderkomen van Casa 400, waar een NAP-lijn al sinds jaar en dag de lobby siert.