Home Tuin- en landschapsarchitecten Boomspecialisten Groenaanleg en beheer Advies

Buitenplaats Oostermeer

Periode
-
2010 - 2011
Opdrachtgever
-
Particulier
Lokatie
-
Amstelveen
Werkveld
-
Discipline(s)
-

Ten oosten van het voormalige Pancreasmeer bij Amstelveen ligt de rijksmonumentale buitenplaats Oostermeer. Het park is bijzonder, omdat het sinds de 18e eeuw een formele aanleg heeft. Een centrale symmetrieas, kaarsrechte lanen, paden en hagen en een prachtige ronde vijver bepalen het karakter van het historische park. Tuinarchitect D.F. Tersteeg heeft in 1920 zijn eigen elementen toegevoegd. Langs de rand ligt een landschappelijk parkbos met slingerpaden.

Het scheren van de hagen is ieder jaar een grote klus en wordt door Copijn uitgevoerd. De loofgang of berceau zorgt voor een wandeling in de schaduw. Copijn snoeit deze, zodat het een gesloten gang blijft. De rechte eikenlanen worden zo gesnoeid dat ze een mooi laanbeeld geven en verantwoord oud kunnen worden. Het leifruit en de hoogstam fruitbomen worden jaarlijks gesnoeid. De perken met eenjarige planten en heesterborders worden schoon gemaakt, zodat het park er verzorgd uitziet.

Samen met de tuinbaas van de buitenplaats Oostermeer worden delen van het park hersteld. Delen van de hagen moeten vervangen worden en gazons hebben pleksgewijs herstel nodig. Voor het aanvragen van de Brim-subsidie voor groene rijksmonumenten, krijgt de eigenaresse van buitenplaats Oostermeer ondersteuning van Copijn. Copijn heeft hiervoor de inspectie uitgevoerd en het meerjarenplan inclusief begroting opgesteld.